Welke lenzenvloeistof moet je kiezen voor je lensonderhoud?

13/03/2023

Zitten je lenzen niet goed? Last van rode of droge ogen? De juiste lensvloeistof maakt een wereld van verschil. Of je nu vormvaste of zachte lenzen draagt, je hebt als lensdrager tal van lensvloeistoffen om uit te kiezen. Optiek Vivantia maakt je vertrouwd met de verschillende mogelijkheden.

pure moist contactlens vloeistof alcon optifree

#1 All-in-one lenzenvloeistof

De meest populaire keuze voor lensdragers is ongetwijfeld de all-in-one lenzenvloeistof. De reden? Het gebruiksgemak en het zachte prijskaartje. Hiermee kan je je maandlenzen bewaren, spoelen voor het dragen en reinigen na het uitdoen.

Voor optimaal lensonderhoud wrijf je je lenzen schoon met je vinger en een druppeltje lenzenvloeistof. Om je maandlenzen bij het bewaren zo grondig mogelijk te desinfecteren, laat je ze minstens zes uur rusten in de all-in-one lenzenvloeistof.

Dit type lensvloeistof is verkrijgbaar in grote flessen, waarmee je twee maanden overbrugt, of kleine flesjes van 100 milliliter, ideaal voor op het vliegtuig. Allergisch aan bewaarmiddelen? Geen nood, er bestaat ook all-in-one lenzenvloeistof die hier vrij van is. Je opticien kan je hierin adviseren.

AO sept peroxide vloeistof voor contactlenzen

#2 Peroxide lenzenvloeistof

Peroxide vloeistof is een type contactlensreiniger dat zeer effectief is in het verwijderen van vuil, bacteriën en andere verontreinigingen van contactlenzen. In vergelijking met andere typen contactlensreinigers biedt peroxide vloeistof tal van voordelen, waaronder:

  1. Grondige reiniging: Peroxide vloeistof is ontworpen om diep in de poriën van contactlenzen te dringen, waardoor alle soorten vuil en bacteriën effectief worden verwijderd. Dit betekent dat je lenzen elke dag grondig worden gereinigd en klaar zijn voor gebruik.

  2. Minder kans op ooginfecties: Het gebruik van peroxide vloeistof vermindert de kans op ooginfecties, omdat het alle bacteriën en micro-organismen doodt die zich op je contactlenzen kunnen bevinden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor ooginfecties.

  3. Geen conserveringsmiddelen: Peroxide vloeistof bevat geen conserveringsmiddelen, wat betekent dat het minder irriterend is voor de ogen dan sommige andere soorten contactlensreinigers. Hierdoor is het een geweldige optie voor mensen met gevoelige ogen of allergieën.

Oxysept 1-step peroxidevloeistof

Houd er wel rekening mee dat je peroxide nooit rechtstreeks in de ogen mag aanbrengen. Snel eventjes je lenzen spoelen met peroxide is dus geen optie. Peroxide moet volledig geneutraliseerd zijn vooraleer je lenzen proper zijn en klaar om in te doen. Dit proces duurt zo’n vier à zes uur, afhankelijk van het type oplossing. Nadien spoel je je lenzen best nog even af met een andere lensvloeistof om irritatie volledig uit te sluiten.

Peroxide bewaar je niet in een standaardlenspotje. Bij het neutraliseren van peroxide komt er zuurstof vrij en gaat de lensvloeistof bruisen. Daarom krijg je bij peroxide lenzenvloeistof steeds een bijzondere lenshouder mee, voorzien van een luchtgaatje.

Kortom, heb je gevoelige ogen of snel last van droge ogen door lenzen? Dan raden we peroxide lenzenvloeistoffen aan. Met minder kans op ooginfecties, minder irritatie en veelzijdigheid, biedt het de perfecte balans tussen reinigingskracht en gebruiksgemak. Probeer het vandaag nog uit en ervaar zelf de voordelen van peroxide vloeistof voor uw contactlenzen.

lens plus saline oplossing voor reiniging contactlenzen

#3 Saline zoutoplossing

Zoek je een vloeistof om een vuiltje van je lenzen te spoelen? Dan is een saline zoutoplossing ideaal. Saline-oplossing is een handige en effectieve manier om je lenzen te reinigen en hydrateren. Saline is een zoutoplossing die vrij is van conserveringsmiddelen en andere chemicaliën die irritatie kunnen veroorzaken. Het is daarom een veilige en milde optie voor het spoelen van lenzen, het verwijderen van resten van andere reinigers en het hydrateren van de lenzen. Bovendien kan saline worden gebruikt in combinatie met andere contactlensreinigers om een ​​uitgebreide en grondige reinigingsroutine te creëren. Door regelmatig saline-oplossing te gebruiken als onderdeel van je contactlensonderhoud, kan je genieten van heldere en comfortabele lenzen, en de kans op ooginfecties verminderen.

Saline is verkrijgbaar in zowel grote vloeistofflessen als kleine ampules.

contactlenshouder reinigen

Good to know

Als contactlensdrager is het belangrijk om niet alleen je lenzen, maar ook je lenshouder regelmatig schoon te maken. Anders kan de lenshouder een bron van microben worden en kunnen deze zich gemakkelijk vermenigvuldigen in de vochtige omgeving.

Om dit te voorkomen, is het aan te raden om na het indoen van de lenzen altijd de lensvloeistof uit de lenshouder te verwijderen. Ook is het belangrijk om de lenshouder niet met kraanwater te spoelen, omdat er bacteriën in het water kunnen zitten. Het gebruik van kraanwater kan dus leiden tot infecties of irritaties aan je ogen. In plaats daarvan kan je de lenshouder het beste schoonmaken met lensvloeistof.

Het is ook aan te raden om de lenshouder na twee maanden te vervangen, omdat deze na verloop van tijd slijtage kan vertonen en minder hygiënisch kan worden. Gelukkig krijg je bij de aankoop van een fles lenzenvloeistof altijd een nieuw lenspotje cadeau, dus je hoeft je geen zorgen te maken over extra kosten.

contactlenzen reinigen dagelijks onderhoud

Tip:

Laat je jouw maandlenzen langer dan 4 dagen ongebruikt liggen? Vervang dan de lenzenvloeistof in de lenshouder één nacht voordat je de lenzen weer gaat dragen. 

Verder advies nodig over correct lensonderhoud? Ontdek hoe je dagelijks je lenzen verzorgt in deze blog.

Verbeter je draagcomfort met de juiste lenzenvloeistof

Hoe comfortabel je lenzen in de ogen zitten, wordt niet alleen bepaald door het lenstype, maar ook door de lenzenvloeistof die je gebruikt. Bewaarmiddelen of andere stoffen in de vloeistof kunnen je comfort verstoren.

Als je last hebt van klachten bij het dragen van je lenzen, is het daarom belangrijk om je te laten begeleiden door een opticien. Bij Optiek Vivantia kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste lenzenvloeistof die bij jouw ogen past. We luisteren naar je noden en reiken alternatieve lenzenvloeistoffen aan, zodat je weer onbezorgd en comfortabel van je lenzen kan genieten.

Last van rode ogen door lenzen of oogirritatie? Optiek Vivantia adviseert je graag bij het selecteren van de geschikte lenzen en lenzenvloeistof voor jouw ogen.