
Verzorging, reiniging en onderhoud van je lenzen
Contactlenzen zijn heel precieze medische hulpmiddelen die kwetsbaar zijn. Het is daarom belangrijk dat je ze met de juiste zorg behandelt. Hoe doe je dat?
Contactlenzen vervangen?
Draag je lenzen altijd volgens het schema dat je oogspecialist heeft voorgeschreven.
Het is slecht voor je lenzen en je ogen als je ze langer dan voorgeschreven draagt. Een maandlens moet je dus 30 dagen na het openen van de verpakking weggooien. Een daglens is voor eenmalig gebruik.
Vermijd scheurtjes in je lenzen
Wanneer je je lenzen vastpakt, knijp er dan niet in. Draag op dat moment geen sieraden en let op met je vingernagels! Ze kunnen scheuren veroorzaken. Heb je je lens toch beschadigd? Gooi hem dan meteen in de vuilbak.
Gebruik altijd schone lenzenvloeistof, geen water!
Je mag lenzenvloeistof nooit hergebruiken. Door je lenzen te reinigen met propere lenzenvloeistof, vermijd je dat bacteriën en andere besmettingsbronnen op je lenzen terechtkomen. Contactlenzen en water zijn geen goede combinatie. Drinkwater is niet steriel, bevat veel onzuiverheden en is daardoor niet geschikt om je lenzen te reinigen. Daarom mag je contactlenzen niet in water bewaren. Ook speeksel is een absolute no go!
Wrijven en afspoelen
Uit onderzoek blijkt dat dat wrijven nog steeds de beste manier is om je lenzen schoon te houden. Wrijf zachtjes op je lenzen nadat je ze uitgenomen hebt. Spoel ze af met schone lenzenvloeistof, in lijn met de instructies. Ook bij verzorgingssystemen waarbij je niet hoeft te wrijven, mag je deze techniek toch toepassen.
Peroxidevloeistof
Als je lenzenvloeistof met peroxide gebruikt, volg je altijd de instructies en lees je de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen op de fles of doos. Druppel een oplossing met peroxide nooit direct in je oog. Zelfs bij gebruik van een peroxidevloeistof wordt schoonwrijven van de lens bij het uitnemen geadviseerd. Dat doe je best met een steriele zoutoplossing.
Spoel je lensetui na elk gebruik met lenzenvloeistof
Laat het doosje zonder dop en omgekeerd op een schone, droge plek drogen wanneer je je lenzen draagt. Een Amerikaanse optometristenvereniging adviseert om een lensetui elke twee maanden te vervangen.
Contactlenzen en zwemmen of douchen
Contactlenzen zijn kleine sponsjes. In het lensmateriaal zijn er microscopische gaatjes om zuurstof en tranen door de lens te laten. In dat sponsachtige materiaal kunnen micro-organismen, die in kraan- en zwembadwater aanwezig zijn, binnendringen. In de lens gaan ze vervolgens groeien. Daarom is het verboden om met contactlenzen te zwemmen en te douchen. Het enige alternatief zijn daglenzen die je na het zwemmen weggooit.