Terugbetaling van je bril of lenzen: de mogelijkheden op een rij

07/12/2021

Heb je een oogafwijking? Meestal heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van je bril of lenzen. Maar de regelgeving rond tegemoetkomingen is allesbehalve eenvoudig. De bedragen zijn uiteenlopend en ook je ziekenfonds speelt een rol. Vivantia helpt je om door de bomen het bos te zien!

riziv logo terugbetalingen brillen

Een overzicht van de RIZIV-terugbetalingen

Kan je voor alle brillenglazen, monturen en contactlenzen een tegemoetkoming krijgen? Alles hangt af van een aantal voorwaarden. Je leeftijd en oogafwijking zijn bijvoorbeeld van tel. Hieronder overlopen we de mogelijkheden voor een RIZIV-terugbetaling. Vergeet niet dat je steeds een voorschrift van de oogarts moet voorleggen!

terugbetaling brillenglazen

RIZIV-terugbetaling brillenglazen

Kinderen ontvangen een tegemoetkoming van € 43 tot € 315 per glas, afhankelijk van het glastype en de sterkte. Na twee jaar komen ze opnieuw hiervoor in aanmerking. Als er aanpassingen nodig zijn aan de brillenglazen - bij een verschil van minstens 0,5 dioptrie in de sfeer, de cilinder of het prisma - wordt een nieuwe terugbetaling toegekend.

Ben je tussen 18 en 65 jaar oud? Heb je brillenglazen nodig met een correctie van minstens +/- 7,75 dioptrie? Ook dan heb je recht op een RIZIV-terugbetaling van je brillenglazen. Voor unifocale glazen schommelt de tegemoetkoming tussen € 78 en € 128 per glas. Bij multifocale brillenglazen ligt het bedrag wat hoger. Hier krijg je € 292 per sferisch glas en € 315 per torisch glas.

Ouderen boven de 65 jaar krijgen een RIZIV-terugbetaling  vanaf +/- 4.25 dioptrie voor vertezicht. Deze terugbetaling is enkel geldig bij aankoop van bifocale of multifocale glazen. Voor bifocale brillenglazen mag je je verwachten aan een tegemoetkoming van € 90 tot € 172 per glas. Schaf je multifocale brillenglazen aan? Reken op ongeveer € 210 tot € 315 per glas.

Bij volwassenen ligt de termijn om de terugbetaling voor brillenglazen te vernieuwen op vijf jaar. Net zoals bij kinderen ontvang je ook een financiële compensatie als je oogafwijking verandert met minstens 0,5 dioptrie. Heb je nood aan speciale brillenglazen, bijvoorbeeld met een medische filter? Kom gerust langs, dan bekijken we of een tegemoetkoming binnen de mogelijkheden ligt.

terugbetaling monturen

Terugbetaling montuur

De regels voor een RIZIV-terugbetaling van een brilmontuur zijn wat strenger. Enkel jongeren onder de 18 jaar hebben hier recht op en dat maximaal twee keer (telkens voor een ander montuur). Het gaat hierbij om een forfaitair bedrag van € 28. Bij de eerste terugbetaling moet minstens één brillenglas worden vergoed. Bij de aankoop van een nieuw montuur is dat niet meer nodig.

terugbetaling contactlenzen

RIZIV-terugbetaling lenzen

Wie lenzen draagt, kan een jaarlijkse RIZIV-terugbetaling verkrijgen, afhankelijk van zijn oogsterkte of aandoening. Daarnaast wordt het bedrag ook beïnvloed door het materiaal van je contactlenzen. Is er een correctie nodig voor beide ogen, maar voldoet maar één van je ogen aan de voorwaarden? Dan wordt er toch een tegemoetkoming voor contactlenzen voor beide ogen toegekend. Dit zijn de meest voorkomende scenario’s waarin een RIZIV-terugbetaling wordt overgeschreven:

  • De brilrefractie van het slechtste oog bedraagt +/- 8,25 dioptrie.
  • Je kampt met anisometropie (een verschil in dioptrie tussen beide ogen) van 3,00 dioptrie of meer.

Er zijn ook andere aandoeningen die recht geven op een RIZIV-terugbetaling, maar die komen minder vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan monoculaire afakie of onregelmatig astigmatisme waarbij een correctie door brillenglazen niet helpt.

Benieuwd hoeveel de RIZIV-terugbetaling van je lenzen bedraagt? Kom gerust bij ons langs. Wij buigen ons over je unieke situatie en delen informatie op maat.

terugbetaling oogpleisters occluders

Terugbetaling oogpleisters

Oogpleisters of occluders worden vooral gebruikt voor kinderen met een lui oog. Door het goede oog af te schermen, wordt het gebruik van hun slechte oog gestimuleerd. Een terugbetaling bedraagt € 25 euro en kan maximaal driemaal uitgekeerd worden voor jongeren onder de 18 jaar. Hiervoor moet je telkens een apart voorschrift van de oogarts voorleggen.

RIZIV-terugbetaling bij een geconventioneerde opticien

Voordat je naar een opticien stapt, check je best of die geconventioneerd is. Wat betekent dat? Ziekenfondsen maken prijsafspraken met artsen en zorgverleners om te voorkomen dat patiënten voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. Wie deze tarieven aanvaardt, wordt een geconventioneerde zorgverlener genoemd. Interessant voor jou, want bij een geconventioneerde opticien ligt de RIZIV-terugbetaling hoger. Bij Vivantia ben je er 100 % zeker van dat alle opticiens geconventioneerd zijn.

terugbetaling oogzorg CM brillen contactlenzen

Terugbetaling van ziekenfondsen

De RIZIV-terugbetaling van je bril, lenzen en oogpleisters is wettelijk vastgelegd. Bedragen krijgen geregeld een update, maar blijven altijd voor iedereen gelijk. Val je omwille van je correctie uit de RIZIV-boot? Mogelijks kom je wel in aanmerking voor een terugbetaling van je ziekenfonds, want die staat los van je oogafwijking.

  • Tussenkomst van de CM De CM biedt een tegemoetkoming van € 50 euro per kalenderjaar voor brilmonturen, brillenglazen en lenzen tot 18 jaar, zonder voorschrift. Vanaf 19 jaar bedraagt dat bedrag € 40. 
  • Tussenkomst van de Liberale Mutualiteit | Van de Liberale Mutualiteit ontvang je een jaarlijkse tegemoetkoming tot maximaal € 50 voor brilmonturen, brillenglazen, lenzen en oogpleisters, ongeacht je leeftijd. Je moet wel een voorschrift voorleggen.
  • Tussenkomst van het Partena Ziekenfonds | Wie jonger is dan 18 jaar, kan een jaarlijkse tegemoetkoming van € 50 voor brilmonturen, brillenglazen, oogpleisters en lenzen bekomen. Vanaf 19 jaar ligt dit bedrag vast op € 40.

p a r t n e r   c m 

Vivantia is partner CM

Alle CM leden krijgen in onze winkels 10% korting op alles. Neem je hele klever mee om je lidmaatschap te bewijsen.

Natuurlijk is iedereen bij ons welkom, ongeacht bij welk ziekenfonds je bent aangesloten.

Vraag je je af of jij in aanmerking komt voor een terugbetaling van je bril of lenzen? Onze experts zijn stuk voor stuk RIZIV-erkende opticiens en trakteren je graag op een deskundig woordje uitleg.