Myopiecontrole

30/09/2021

Myopiecontrole, een must op jonge leeftijd

Neemt de bijziendheid van je kind snel toe? Grijp niet enkel naar sterkere brilglazen, maar zet ook in op myopiecontrole. Vivantia legt uit waarom.

Is je kind bijziend? Merk je dat de ogen van je zoon of dochter snel verslechteren? Dan stapt hij of zij over naar een sterkere correctie in de brilglazen. Maar daar stoppen de mogelijkheden niet! Door te starten met myopiecontrole, kunnen we de bijziendheid aanzienlijk afremmen. Een interessante piste op lange termijn! In deze blog geven we een woordje uitleg.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid of myopie is een oogafwijking waarbij je dingen in de verte onscherp waarneemt. Normaal gezien worden lichtstralen afgebogen door ons hoornvlies en onze lens, zodat de stralen precies op het netvlies vallen. Het gevormde beeld wordt vervolgens naar de hersenen gestuurd, zodat jij kan zien. Wie bijziend is, heeft een langere oogbol, waardoor de lichtstralen vóór het netvlies samenvallen en er een wazig beeld ontstaat. Kijkt je kind met myopie bijvoorbeeld naar het schoolbord? Dan heeft hij waarschijnlijk moeite om de tekst te lezen. Dit corrigeren we met negatieve min-glazen. Voorwerpen in de onmiddellijke omgeving vormen geen probleem.

Myopie bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen treedt op wanneer hun ogen te snel groeien tijdens de kindertijd. Ook wanneer de ogen blijven groeien na de leeftijd van twaalf jaar – het moment waarop dit proces doorgaans stopt – stellen we myopie vast. Bijziendheid bij kinderen kan in sneltempo verergeren, wat de kans verhoogt op hoge myopie en oogziektes op latere leeftijd, zoals glaucoom en cataract.

Good to know | Myopie is erfelijk overdraagbaar, maar ook andere factoren spelen een rol. Zo is bijziendheid duidelijk gelinkt aan lezen, tekenen, gamen en smartphone- of tabletgebruik. Bracht je kind veel tijd binnenshuis door tijdens de coronacrisis? Ook dat stimuleert de oogafwijking!

De mogelijkheden voor myopiecontrole

Valt het jou op dat je kind steeds minder goed ziet? We kunnen bijziendheid niet verhelpen, maar wél vertragen. Daarom raden wij aan om maximaal in te zetten op myopiecontrole. Er zijn drie manieren waarop we bijziendheid afremmen:

  • Contactlenzen: deze lenzen zijn speciaal ontworpen om het kijken naar verre objecten te optimaliseren. Maar ook het zien op korte afstand wordt ondersteund. Door deze unieke combinatie wordt de myopie
  • Speciale brilglazen: er zijn aangepaste brilglazen op de markt, die de verdere toename van de bijziendheid Qua look zien ze er net hetzelfde uit als standaardbrilglazen.
  • Atropine oogdruppels: een atropinebehandeling wordt voorgeschreven door je oogarts. Door de druppels aan te brengen in de bijziende ogen, wordt de groei ervan vertraagd.

Tijdig ingrijpen is essentieel bij bijziendheid. Wees dus aandachtig voor het gezichtsvermogen van je kind: door bijziendheid nu bij te sturen, verkleinen we de kans op hoge myopie of oogziektes later.

Bijziendheid afremmen: extra tips

Je kan ook zelf enkele stappen ondernemen. Met kleine veranderingen in de dagelijkse routine kan je het ontstaan en de ontwikkeling van myopie afremmen. Idealiter besteden kinderen na schooltijd maximaal drie uur per dag achter een boek of beeldscherm. Het blauwwitte licht is op lange termijn namelijk schadelijk voor de ogen. Hanteer daarom de 20-20-20-regel en laat je kind na 20 minuten schermtijd minstens 20 seconden in de verte kijken, naar een object op 20 meter afstand. Maak duidelijke afspraken en leg het toestel ruim voor bedtijd aan de kant. Buitenspelen daarentegen is wél een goed plan. Dagelijks 90 minuten ravotten in de tuin kan de kans op myopie verkleinen.

Gaat het zicht van je kind met sprongen achteruit? Kom na een bezoek aan je oogarts gerust langs bij Vivantia voor effectieve myopiecontrole. Met aangepaste contactlenzen of brilglazen kunnen wij de bijziendheid afremmen.