Daglenzen of maandlenzen: wat zijn de verschillen?

30/05/2022

Als lenzendrager heb je de keuze uit een breed assortiment. De meeste mensen kiezen voor daglenzen of maandlenzen. Wat zijn de voornaamste verschillen? En waarom komt de combinatie soms goed van pas, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie vertrekt? Dat vertellen we je in deze blog!

Precision 1 day daglenzen

Wat zijn daglenzen?

De naam zegt het zelf: daglenzen draag je voor één dag, daarna verwijs je ze naar de vuilbak. Je hoeft ze dus niet te schoon te maken met lenzenvloeistof. De volgende ochtend doe je een nieuw paar in. Zo draag je steeds perfect propere lenzen en krijgen bacteriën geen kans. Bovendien geniet je iedere dag van een optimaal zicht en een maximaal draagcomfort. Houd er wel rekening mee dat hier een hoger prijskaartje aan vast hangt. Draag je maar af en toe lenzen? Dan zijn daglenzen een ideale oplossing en vallen ze niet duurder uit dan maandlenzen.

Acuvue vita maandlenzen

Wat zijn maandlenzen?

Maandlenzen worden niet weggegooid na één dag, maar gaan dertig dagen mee. Als je ze minstens vier keer per week draagt, kom je goedkoper uit met dit type lenzen dan met daglenzen. Onderhoud is key bij maandlenzen: nadat je ze gedragen hebt, reinig je ze met lenzenvloeistof en bewaar je ze in een lenzendoosje. Dit is essentieel om scherp te blijven zien, en irritaties of infecties aan de ogen te voorkomen. Als je ze goed onderhoudt, staan maandlenzen garant voor een hoog draagcomfort.

dag of maandlenzen

Dag- en maandlenzen combineren

Je kan ook afwisselen tussen dag- en maandlenzen. Zo ruilen sommige hooikoortspatiënten hun maandlenzen in voor daglenzen tijdens het hoogseizoen. Door elke dag nieuwe lenzen te dragen, is de kans kleiner dat ze pollen verzamelen en doorlaten. Ga je op vakantie naar zonnige oorden? Kijk je ernaar uit in het zwembad te plonzen? Dan neem je best daglenzen mee: hier mag je mee zwemmen, op voorwaarde dat je ze nadien ‘s avonds uitdoet en weggooit, zodat bacteriën niet beginnen te woekeren. Met maandlenzen blijf je beter uit de buurt van het water: je maakt namelijk meer kans op een ooginfectie.

Good to know: het aanbod aan dag- en maandlenzen is ruim. Ze bestaan in allerlei uitvoeringen: van unifocale lenzen, over multifocale lenzen, tot torische lenzen. Let wel, bij hogere sterktes ben je soms aangewezen op maandlenzen, omdat daglenzen niet de juiste correctie bieden. Kom langs in onze optiekzaak om het gepaste paar voor jouw ogen te selecteren.

Je voorraad maandlenzen aanvullen met enkele daglenzen? Op zoek naar de beste lenzen voor jouw ogen?