Verzorging, reiniging en onderhoud van je lenzen

Contactlenzen zijn heel precieze medische hulpmiddelen die kwetsbaar zijn. Het is daarom belangrijk dat je ze met de juiste zorg behandelt. Hoe doe je dat?

 

Wanneer contactlenzen vervangen?

Draag je lenzen altijd volgens het schema dat je oogspecialist heeft voorgeschreven.
Het is slecht voor je lenzen en ogen als je ze langer dan voorgeschreven draagt. Een maandlens moet je dus 30 dagen na openen van de verpakking weggooien. Een daglens is voor eenmalig gebruik.

Wees er voorzichtig mee! Zachte wegwerplenzen kunnen scheuren

Als dat gebeurt, gooi de lens dan weg. Wanneer je je lenzen vastpakt, knijp er dan niet in. Draag op dat moment geen dingen zoals sieraden en let op met je vingernagels! Ze kunnen scheuren veroorzaken.

Gebruik altijd schone lenzenvloeistof, geen water!

Hergebruik nooit lenzenvloeistof. En gebruik absoluut nooit speeksel. Als je alleen schone lenzenvloeistof gebruikt, vermijd je dat bacteriën en andere besmettingsbronnen op je lenzen terechtkomen. Contactlenzen en water zijn geen goede combinatie. Drinkwater is niet steriel, bevat veel onzuiverheden en is daardoor niet geschikt voor reiniging van je contactlenzen. Contactlenzen mag je niet in water bewaren.

Wrijven en afspoelen

Doe dat ook bij verzorgingssystemen waarbij je zogenaamd niet hoeft te wrijven. Uit onderzoek blijkt dat dat nog steeds de beste manier is om je lenzen schoon te houden. Wrijf zachtjes op je lenzen nadat je ze uitgenomen hebt. Spoel ze af met schone lenzenvloeistof. Volg de instructies op de bijsluiter van de lenzenvloeistof.

Peroxidevloeistof

Als je een lenzenvloeistof op basis van peroxide gebruikt, volg je altijd de instructies en lees je de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen op de fles of doos. Druppel een oplossing met peroxide nooit direct in je oog. Zelfs bij gebruik van een peroxidevloeistof wordt schoonwrijven van de lens bij het uitnemen geadviseerd. Dat doe je dan best met een steriele zoutoplossing.

Spoel je lensetui na elk gebruik met lenzenvloeistof

Laat het doosje zonder dop en omgekeerd op een schone, droge plek drogen wanneer je je lenzen in hebt. Een Amerikaanse optometristenvereniging adviseert om een lensetui elke twee maanden te vervangen.

Contactlenzen en zwemmen of douchen

Contactlenzen zijn kleine sponsjes. In het lensmateriaal zijn er microscopische gaatjes om zuurstof en tranen door de lens te laten. In dat sponsachtige materiaal kunnen micro-organismen die in kraan- en zwembadwater in grote aantallen aanwezig zijn, binnendringen. In de lens gaan ze dan groeien. Daarom is het verboden om met contactlenzen te zwemmen en te douchen. Het enige alternatief zijn daglenzen die je na het zwemmen weggooit.

Stappenplan dagelijks contactlensonderhoud

Er zijn veel richtlijnen waarmee je rekening moet houden voor veilig contactlensgebruik. Daarom hebben we voor je een gemakkelijke stappenplan in elkaar gezet. Als je deze plan dagelijks volgt kan je zeker zijn dat je goed bezig bent! 

Wil je contactlenzen beginnen dragen?

Je kan bij ons contactlenzen uittesten. Er is geen betere manier dan om het zelf te ervaren hoe je wereld opentrekt zonder hinderlijk brilmontuur.  Lees meer over hoe we te werk gaan bij Optiek Vivantia.