TWIJFEL JE AAN JE ZICHT?

Laat je ogen testen!

Hoe werkt een oogtest ?

Oogtest met hightech apparatuur, autorefractor

o o g t e s t

We beginnen met een objectieve meting.

We voeren een computertest uit: de oogtest met luchtballon. De autorefractor, het toestel dat we hiervoor gebruiken, doet deze test autonoom. Zeker wanneer we je voorgeschiedenis niet kennen, is de test een sterk startpunt. De resultaten geven ons een eerste idee over de graad van bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme.

Oogmeting oogtest foropter optometrist aan het werk op de achtergrond topograafbeeld

Dan volgt een subjectieve test.

Deze oogtest waarbij je letters moet lezen vanop een afstand van +/- 6 meter, voeren we bij iedereen uit. De optometrist zal via gerichte vragen de sterkte van het correctieglas oog per oog bepalen. Cilindersterkte en cilinderas worden verfijnd en er wordt gekeken naar een comfortabele balans met beide ogen samen.

een opticien houdt een pasbril in zijn handen

Tot slot plaatsen we de bekomen resultaten in de pasbril.

Nu kan je met twee ogen samen rustig rondkijken en ervaren of je zicht comfortabel voelt.

Is je zicht scherp? Staan de deurstijlen recht? Heeft alles de juiste proporties? Indien nodig volgen er kleine aanpassingen totdat je een aangenaam gevoel ervaart. 

Leestest - extra test voor 40-plussers

Ben je ouder dan 40 jaar, dan testen we ook je zicht op korte afstand. Vanaf deze leeftijd wordt het vaak moeilijk om met een enkele bril te focussen op zowel grote als kleine afstand. Lezen met je vertecorrectie lukt niet meer of verloopt moeizaam. Wij bepalen de sterkte die je extra nodig hebt om scherp te stellen op leesafstand.

Een oogtest laten uitvoeren bij Vivantia

Een bril kopen zonder voorschrift van de oogarts kan. Is je huidige bril ouder dan twee jaar? Is je zicht niet meer wat het geweest is? Dan kan je bij ons een oogtest laten uitvoeren. Bij aankoop van een nieuwe bril is deze oogtest gratis. Zo ben je zeker van het beste zicht met je nieuwe bril!

Onze optometristen zijn geen artsen

Bij vermoeden van onderliggende oorzaken van slecht zicht, of in geval het zicht niet te verbeteren valt met aangepaste brilglazen, zullen ze je doorverwijzen naar een oogarts voor uitgebreid medisch onderzoek.

Ooggezondheid vanaf middelbare leeftijd

Vanaf de leeftijd van 45 jaar is het aangeraden om regelmatig de oogarts te raadplegen in verband met oogdruk en algemene ooggezondheid. Een oogtest bij Optiek Vivantia vervangt een bezoek aan de oogarts niet.

Een oogtest kind vastleggen?

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar gaan voor een oogtest best naar de oogarts. Met een voorschrift van de oogarts voorziet de ziekteverzekering bovendien een tussenkomst in de kostprijs van de brillenglazen. Bij vragen hierover kan je steeds contact opnemen met ons of met je ziekenfonds.

Specifieke metingen

Prismameting

Een prismameting brengt in kaart in hoeverre je beide ogen samenwerken. We voeren hem uit bij mensen die last hebben van een dubbel zicht.

We maken hierbij gebruik van een aantal extra tests, waarbij we de beelden van rechter- en linkeroog in horizontale en verticale richting mooi op elkaar aflijnen. Een prisma, of een combinatie van prisma’s in je brilglazen, heeft als doel dat je met beide ogen samen weer alles enkel en scherp waarneemt.

Eyegenius: fixatiedisparatie meting

Heb je hoofdpijn boven de oogkassen, vermoeide ogen, brandende of prikkende ogen? Vind je het moeilijk om de lijnen van een tabel scherp te zien? Wordt je zicht lichtjes verstoord? Kan je de vinger niet op de wonde leggen?

Je probleem kan mogelijks opgelost worden met de EyeGenius meting. We hebben hiervoor een speciale testbatterij en toestellen aangeschaft. Met de hulp van deze test kunnen we je sterkte zeer precies verfijnen. Lichte afwijkingen aan de oogassen sturen we bij met kleine prisma’s. De correctie zorgt ervoor dat je weer een rustig beeld hebt en het jeukende, branderige gevoel verdwijnt.

Riziv logo , terugbetaling bril info

Inlichtingen terugbetaling bril

We informeren je over de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering en de aanvullende verzekering oogzorg. Onze gediplomeerde opticiens zijn allemaal erkend en geconventioneerd.