TWIJFEL JE AAN JE ZICHT?

Laat je testen!

Hoe werkt een oogtest ?

Oogmeting oogtest foropter optometrist aan het werk op de achtergrond topograafbeeld

v i v a n t i a 

We beginnen met een objectieve meting.

We voeren een computertest uit, de oogtest met luchtballon. De autorefractor, het toestel dat we hiervoor gebruiken, doet deze test autonoom. Deze test doen we zeker bij mensen waarvan we geen voorgeschiedenis hebben. De resultaten van de autorefractor geven de optometrist een eerste idee over de graad van bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme.

Dan volgt een subjectieve test.

Deze oogtest waarbij je letters moet lezen vanop een afstand van +/- 6 meter, voeren we bij iedereen uit. De optometrist zal via gerichte vragen de sterkte van het correctieglas oog per oog bepalen.  Cilindersterkte en cilinderas worden verfijnd en er wordt gekeken naar een comfortabele balans met beide ogen samen.

Subjectieve oometing met de hulp van foropter

Tot slot plaatsen we de bekomen resultaten in de pasbril.

Nu kan je met twee ogen samen rustig rondkijken en ervaren of je zicht comfortabel voelt.  

Is je zicht scherp? Staan de deurstijlen recht? Heeft alles de juiste proporties? Indien nodig volgen er kleine aanpassingen totdat je een comfortabel gevoel hebt. 

Leestest - extra test voor 40-plussers

Ben je ouder dan 40 jaar, dan testen we ook je zicht op korte afstand. Vanaf deze leeftijd wordt het vaak moeilijk om met een enkele bril te focussen op zowel grote als kleine afstand. Lezen met je vertecorrectie lukt dan niet meer of is moeilijk. Wij bepalen de sterkte die je extra nodig hebt (je leesadditie) om comfortabel scherp te kunnen stellen op leesafstand.

Een oogtest laten uitvoeren bij Vivantia

Een bril kopen zonder voorschrift van de oogarts kan. Is je huidige bril ouder dan twee jaar? Is je zicht niet meer OK? Dan kan je bij ons een oogtest laten doen. Bij aankoop van een nieuwe bril is deze oogtest gratis. Zo ben je zeker van het beste zicht met je nieuwe bril!

Onze optometristen zijn geen artsen

Bij vermoeden van onderliggende oorzaken van slecht zicht, of in geval het zicht niet te verbeteren valt met aangepaste brilglazen, zullen ze je doorverwijzen naar een oogarts voor uitgebreid medisch onderzoek.

Ooggezondheid vanaf middelbare leeftijd

Vanaf de leeftijd van 45 jaar is het aangeraden om met regelmaat de oogarts te raadplegen in verband met oogdruk en algemene ooggezondheid. Een oogtest bij ons vervangt een bezoek aan de oogarts niet.

Oogtest kind

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar gaan voor een oogtest best naar de oogarts. Immers, met een voorschrift van de oogarts voorziet de ziekteverzekering een tussenkomst in de kostprijs van de brillenglazen. Bij vragen hierover kan je steeds contact opnemen met ons of met je ziekenfonds.

Inlichtingen terugbetaling bril

We informeren je over de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering en de aanvullende verzekering oogzorg. Onze gediplomeerde opticiens zijn allemaal erkend en geconventioneerd.